zaterdag 2 februari 2013

Receptjes met vlees in de aanvalsfase

Recept #6 Amuse met ham voor 4 pers.

nodig: 170 gr magere ham in reepjes, 225 magere verse kaas (hüttenkäse), een paar sprietjes bieslook gehakt, 4 sjalotjes fijngesnipperd, oregano of ander kruid naar smaak, een paar druppels tabasco

doen: Meng alle ingrediënten goed door elkaar.  Rol er kleine balletjes van het mengsel en leg ze op een mooie schaal.

Recept #7 Gehaktballetjes met kruiden voor 3 pers.

nodig: 1 middelgrote ui fijngehakt, 750 gr mager rundsgehakt, 2 tenen knoflook geperst, 1 ei losgeklopt, 2 el chinese pruimensaus, 1 el worcestersaus, 2 el fijngehakte rozemarijn, 1-2 el fijngehakte munt of basilicum, zout en peper

doen: Meng in een kom de ui, het rundergehakt, de look, het ei, de sauzen en kruiden.  Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Rol balletjes van het mengsel ter grootte van een walnoot.  Bak de balletjes - in kleine porties - in een koekepan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur in ca 5 min. aan alle kanten goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier, serveer de gehaktballetjes met een tomatensaus.

Recept #8 Victoriaanse kalfskoteletjes voor 2 pers.

nodig: 2 kalfskoteletjes, 500 gr tomaten uit blik, 150 gr wortels geraspt, 150 gr selderij gehakt, 1 tl basilicum gehakt, zout en peper

doen: Giet de inhoud van het blik tomaten in een kom.  Voeg de wortels, selderij, basilicum, peper en zout toe.  Meng goed.
Leg het vlees tussen 2 laagjes van dit mengsel in een kleine ovenschaal.  Laat het geheel in 40-50 minuten gaar worden in een matig warme oven.

Recept #9 Oriëntaalse gehaktballetjes voor 3 pers.

nodig: 500 gr mager kalfsgehakt, 1-2 kopjes water, 3 el sojasaus, 2 el sherryazijn, 1/2 rundsbouillonblokje, 2 grote tenen knoflook gesnipperd, 1/2 tl geschilde en geraspte gember, 2 sjalotjes fijngesneden, 1 tl maizena, peper en zout.

doen: Rol kleine balletjes van het vlees en bak ze in 7 minuten in een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur aan alle kanten goudbruin.  Zet ze apart.
Doe 1 kopje water in een pan en meng er het braadvocht door.  Voeg alle andere ingrediënten toe, behalve de maizena.
Roer alles goed door en voeg dan de balletjes toe.  Get er nog wat water bij, zodat de balletjes goed bedekt zijn met saus, maar niet onderstaan.
Laat alles op middelhoog vuur in ca 10 minuten goed gaar worden.  Voeg tot slot de in water opgeloste maizena toe om de saus naar smaak te binden.

Recept #10 Hamrolletjes voor 4 pers.

nodig: 1 teen knoflook fijngehakt, 1/2 bosje fijngesneden bieslook, 8 plakken ham zonder zwoerd, 200 gr magere kwark, 8 blaadjes kropsla, 4 takjes peterselie

doen: Meng in een kom de kwark, knoflook en de bieslook.  Bestrijk de plakken ham met de kwark en rol ze op.
Zet ze 30 minuten in de koelkast, zodat de kwark opstijft.  Versier de borden met 2 slablaadjes en leg op elk bedje sla 2 rolletjes ham.  Leg er een takje peterselie bij als garnering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten